Catatan 1: Kembara al-Mubarak 1432

Pertemuan kami bersama-sama guru mursyid fadhilatul syeikh Dr Zulkifli Mohamad Al-Bakri diatur seawal tengah hari lagi. Bimbang kalau-kalau ada aral yang menghalang hajat kami untuk menemui beliau. Ustaz akhirnya sudi menerima kunjungan yang lebih dinamakan sebagai ziarah ilmuan di sore Ramadhan.

Tepat jam 6 suku petang, kediaman agam yang tersergam menyambut kedatangan tetamu kecil. Hujan yang sedikit lebat mengiringi perjalanan kami, kembali reda sebaik tiba di sana. Kelihatan susuk tubuh persih dan redup wajah setia menanti di pintu rumah, melambai-lambai agar segera menggamit beliau.

Tangan bersambut, salam bersahut dan senyuman diukir, mengisi rasa rindu dan kasih dalam hati. Tiga pembantu peribadi Ustaz yang turut berada di sisi beliau, juga menerima kehadiran kami dengan tangan terbuka.

Kami meluangkan masa kira-kira 15 minit duduk mengelilingi Ustaz, dalam halaqah kecil untuk meraih manfaat daripada taujihat ringkas. Masing-masing tekun mendengar butir-butir bicara nasihat sang guru. Suasana damai cukup terasa, dalam kamar khas yang dipenuhi dengan buku-buku dan kitab yang tersusun meninggi santak ke siling.

"Boleh jadi sahabat-sahabat kita sekarang ini akan menjadi musuh kita kelak," nyata Ustaz dengan suara yang sederhana, dan dalam nadanya.

Kami disuguhkan dengan kisah benar yang berlaku kepada Sheikh Dr. Yusuf Al-Qaradawi yang menemui guru beliau, bekas syeikhul Azhar Dr Muhammad Syaltut. Kisah di mana Sheikh Qardawi menerima firasat hikmah oleh gurunya mengenai sahabat baiknya yang akan memusuhinya kelak.

Telahan itu akhirnya benar-benar berlaku pada diri sheikh. Beliau cukup sedih terkenang akan persahabatan itu, dan akhirnya mengakui firasat para alim sebenarnya cukup penting untuk diambil ihtimam. Kami merenung dalam-dalam, hadaf Ustaz mengisahkan cerita tersebut kami kepada kami.

Ustaz bersungguh-sungguh menekankan isu memelihara ukhuwwah, dan mengingatkan kami agar terus berwaspada dalam persahabatan. Bukan bermaksud kita perlu mencurigai persahabatan, sebaliknya tindak-tanduk kita dari segi hati dan akhlaq itu harus dititikberat agar sikap memuliakan sahabat itu sentiasa dipelihara.

Pertemuan kami kemudiannya berakhir dengan munajat memohon keberkahan Ramadhan dan direzekikan ilmu pengetahuan yang bermanfaat.

Di akhir pertemuan, Ustaz sempat menitipkan tiga pesanan bermakna kepada kami:
-Bersungguh-sungguhlah dalam bidang akademik yang kamu ceburi sekarang, dengan seboleh-bolehnya sehingga ke peringkat doktorat. Ilmu tersebut akan mengiringi kejayaan kamu kelak, insyaAllah.
-Jangan lupa untuk membela agama Allah. Jika sekalipun tidak mampu sebagai pendokong yang thabat, maka tampilkan diri sebagai penyokong yang setia. Paling penting, bergandingan bersama-sama memelihara ke'izzahan Islam.
-Istiqamahlah dalam menuntut ilmu. Jangan ada putus harap atau pengakhiran dalam misi berdampingan dengan khazanah pengetahuan walau di mana sekalipun.

Kami kemudian beransur pulang untuk iftar bersama para pembantu peribadi beliau di luar, lantaran menghormati Ustaz yang ingin bersama-sama dengan keluarga beliau.

Aku menyaring hikmah dari pertemuan ini, menanggapi isi yang dilontarkan oleh Ustaz lewat taujihat yang diberikan, bahawa Ramadhan kali ini sayugia menerbitkan iltizam untuk kita bersungguh-sungguh menjaga persahabatan dan persaudaraan Islam, kerna tunjang hakiki umat Islam adalah keteguhan akidah dan perpaduan.

Semoga Allah memberkati mursyid yang faqih, Dr Zulkifli Al-Bakri.


3 Ramadhan 1432

Tiada ulasan: