Mulakan 2012 dengan fitrah


Petang santak ke malam, kumpulan kecil anak muda duduk berehat-rehat di pinggiran beranda Masjid Jamek. Sebetulnya mereka datang bersama-sama dengan teman-teman dari pelbagai pertubuhan bukan kerajaan berpaksi Islami, menyertai kumpulan ahli jawatankuasa masjid mengimarahkan aktiviti yang diadakan khas bersempena tahun baru.


Sejak tengah hari, pengunjung erot-erotan memasuki pintu utama yang terbuka sebelah. Ada yang hadir menunaikan solat, ada yang ingin mendapatkan juadah makan malam percuma dan ada juga yang semata-mata mahu mengikuti pengisian yang diadakan di pentas hadapan masjid.

Sebelah petang tadi, kumpulan tersebut sedikit teruja tatkala mengekori rakan-rakan yang mengadakan persembahan muzik jalanan. Beberapa orang yang lalu-lalang di sekitar berhenti dan merakam gambar. Sebilangan kecil pula berhenti dan bertanyakan itu dan ini. Sesekali dua tiga pemuda berselang-seli tampil penuh semangat memberi sedikit pesan dan nasihat secara santai. Beberapa lagu berunsur ketuhanan dan kemanusiaan didendangkan sebelum bubar untuk solat Maghrib.

Di sekitar itu, kelihatan sekumpulan gadis berkerudung labuh kelihatan lincah ke sana sini meski berpenampilan muslimah, membawa belon berwarna-warni. Ujar mereka bila ditanya, untuk dihadiahkan kepada orang awam. Kempen cintakan solat dengan pendekatan yang ringan dan sebegitu mudah, sememangnya memberi pengaruh dan tarikan tersendiri.

Sebelah malam, sejumlah besar kumpulan anak muda berkumpul di ruang legar luar masjid. Taklimat disampaikan dengan beberapa misi serta pendekatan yang ingin dijalankan pada lewat tengah malam itu. Pelbagai gaya dan watak anak muda berjaya disekalikan demi melaksanakan matlamat yang sama; islah nafsak wad'u ghairak.


Dalam riuh kesibukan manusia yang membanjiri segenap ruang Dataran Merdeka, kumpulan anak muda ini bertebaran membenam ke dalam lautan khalayak. Berpapasan dengan anak-anak muda yang sebaya khayal dengan kecintaan pada kemeriahan hiburan dunia, terbit sedikit perasaan sedih dan malu. Begitu nasib masyarakat di Malaysia.

Doa wehdah yang dilaung, bacaan selawat dialun dan lontaran kata-kata semangat memecah bingit yang bercampur-baur dengan muzik rancak dan percikan bunga api di ruang udara. Kelompok besar anak muda yang berkumpul di hadapan menara jam menarik minat orang awam yang terpinga-pinga dan tertanya-tanya akan tujuan kumpulan besar anak muda itu berkumpul.

Kumpulan itu terus kekal dalam kumpulan besar, dengan erat mengukuh ribat sesama mereka. Tujuan mereka jelas, memberi mesej kepada masyarakat bahawa anak muda tersebut sayangkan Malaysia. anak muda sayang akan Allah dan Rasul. Kumpulan anak muda itu justeru mengambil inisiatif dan kata sepakat untuk turun menzahirkan sikap dan hasrat mereka.

Betapa rakyat Malaysia harus disedarkan akan kesederhanaan. Paling penting, rasa syukur itu perlu mengatasi segala bentuk tindakan dalam apa jua sambutan yang diraikan.

Meski dianggap kecil dan remeh usaha tersebut. di kalangan masyarakat, sekurangnya-kurangnya kumpulan anak muda tersebut diraikan oleh kaum ibu dan anak-anak muda yang seakan-akan mengerti dan senada dengan pendirian mereka. Mereka tertarik dan turut serta. Terbit riak wajah terharu dan sebak bila sesekali laungan takbir bergema di Dataran Merdeka yang masih belum 'merdeka' dari taklukan hedonis dan cucuhan maksiat.

Dengan rendah hati dan penuh harap, semoga usaha sebegini diberkati dan dapat diteruskan.

Barangkali mereka, kumpulan anak muda, berfikir, Tuhan tidak akan bertanya kepada mereka apa yang mereka telah peroleh selama ini dengan menganut Islam. Tetapi Allah pasti akan bertanya kepada mereka, apa yang mereka telah sumbangkan sebagai Muslim kepada agama Islam itu sendiri.

Mulakan Tahun Baru 2012 dengan fitrah seorang Muslim; ber-Iman dan ber-Ihsan.

1 ulasan:

Penyelamat Dunia berkata...

Kita sebagai jiran tetangga digalakkan untuk saling ziarah menziarahi.. huhu..
Jom masuk blog saya. Ada post terbaru bertajuk Realiti Betul Perempuan dan Duit