Melakar impian bersama sahabat

Berperihal tentang kawan, teman, sahabat, ia sangat dekat dengan persoalan ukhuwwah.

Aku mengambil pendekatan berkecuali untuk membicarakan isu ukhuwwah. Kerna ia umpama mempersoalkan kewujudan telur dan ayam, terutama dalam ruang lingkup sesebuah organisasi atau gerakan di mana-mana; kampus terutamanya.

Masing-masing mempunyai pandangan tersendiri. Dan aku menghormati setiap pendirian kalian, selagi mana ia tidak bertentangan dengan Allah dan Rasul.

Berkata hukama', sahabat yang menunjukkan kebaikan kepada kamu, adalah sahabat yg baik. Dan sahabat yang menunjukkan kesalahan kamu, adalah sahabat yg paling baik.

Sahabat sebagai wasilah mengingati Allah

"Aku mahu membikin novel."

Begitu tegas sahabat dunia akhiratku, Badrul Hisham. Sebetulnya dia seorang murabbi dan penasihat yang jujur. Aku menanggapi beliau sebagai sahabat yang paling ikhlas membimbing temannya.

Aku memberi respon positif. Bahkan, itu sememangnya salah satu impian kecil yang aku bina tatkala terbenih kepuasan bila menulis suatu ketika dahulu. Entah mengapa, kesibukan melekakan diri untuk tegar menulis. Barangkali minat kian luntur, mungkin juga idea kontang turut menumpulkan pena.

Aku bertanya lanjut akan hasrat murninya itu. Apa temanya, siapa yang menjadi watak utama, bagaimana pengkisahan plot dan latar cerita. Segala-gala perkara dasar untuk suatu penulisan novel.

"Ceritalah tentang kisah hidup aku."

Dia sungguh-sungguh menyampaikan hajat, dan aku tidak sampai hati menolak. Raut wajah persihnya ditatap dan dilempar senyum tulus.

Jika ya, maka dengan izin Tuhan, aku juga akan usahakan sungguh-sungguh.

Badrul begitu gembira, menampakkan riak wajah ceria dan bersemangat. Beliau mula mengemukakan pandangan berkenaan idea tersebut. Aku menilai hasratnya itu sebagai dakwah. Masakan tidak, menulis catatan hidupnya seolah-olah menulis travelog hidup para ulama.

Aku mengaguminya. Beliau sangat cintakan ulama, dan betul-betul berdekat-dekat dengan ulama. Sehingga kini, beliau banyak berdamping dengan mursyid, guru dan para 'arifin yang akrab dengan Allah.

Cuma aku seringkali terkhilaf adab dengannya. Jarang aku melayani beliau sebagai seorang sahabat dengan penuh tertib. Sedangkan beliau tidak pernah lekang untuk menyentuh hati aku untuk hidup setiap saat dengan Tuhan. Hakikat yang perlu aku yakini, dia adalah anugerah kurniaan Allah, dan aku bertuah beroleh seorang teman yang tidak lekang melantun peringatan dan nasihat kepadaku.

Apakah layak untuk aku nafikan nikmat tersebut dengan berlaku angkuh dengannya?

Ya Allah, mohon perlindungan-Mu dari segala anasir penyakit hati sebegitu.

Aku teruja, dan mula menyusun secara kasar perancangan bersama-sama Badrul untuk melunaskan idea spontannya itu. Meski aku sudah lama kaku jari untuk menulis, namun, terserah. Asalkan ia adalah khidmat terbaik daripada seorang sahabat kepada seorang sahabat.

Tapi, bagaimana harus untuk kami mulakan? Kami masing-masing berpandangan sesama sendiri.

"Jom ke Surabaya..." cetusnya.

Aku separuh berteriak, mengeyakan!

Insha-Allah aku sedang berusaha ke arah itu. Semoga dipermudahkan.

Ya Allah, muliakanlah sahabatku sebagaimana dia memuliakan-Mu dengan zikir dan faqir dirinya dalam bertawajjuh kepada-Mu...

Tiada ulasan: