Pedagogi fikrah

Berhabuk. Ramai teman menyindir keras sikap enggan mengemaskini laman blog. Seolah-olah sengaja berundur ke belakang, mengambil langkah bermalas-malasan dalam keadaan manusia di luar bermati-matian mengejar impian.

Mereka mahu kita berterusan atas jalan prinsip kebenaran, prinsip keadilan. Harus ada kelantangan dan ketegasan dalam menyebarluaskan faham yang wajar bagi mereka.

Mohon maaf kepada teman yang setia mengekori. Meski kalian sudah bersedia untuk meninggalkan ujana yang tiada sisa bakti untuk disuguhi.

Mengambil sikap berdiam sepi bukan atas dasar peribadi, apatah lagi bukan diqasadkan awal-awal lagi. Sebaliknya, keengganan itu lebih kepada memberi ruang dan peluang mencukupi bagi mengisi fatrah perubahan yang perlu dimaknakan dengan teliti.

Rentak perjuangan itu sifatnya rencam dan bergerak. Berkata seorang teman yang aku kira suatu nasihat yang benar-benar ingin dipesankan,'setiap dasar atau matlamat itu perlu dipelbagaikan. Polisi yang tidak sihat adalah polisi yang statik, beku walaupun sudah menjangkaui tiga tahun."

2011 bakal menginjakkan usia ke medan lebih mencabar. Gandaan angka yang beritma sempurna. Dari angka 11 bagi tahun ini untuk sebuah kematangan perjalanan usia ke 22 tahun. Aku memandang sisi kiri dan kanan, cerminan ke belakang perlu ditoleh kembali untuk membedah inti benak yang mesti dinilai kembali baik buruknya. Mengutip perca hikmah yang terlekat di tepi denai pengalaman.

Justeru, sayugia ia disatukan menjadi batu-batu kukuh dalam membina kekuatan baharu. Dimensi dan landskap pemikiran perlu disegarkan dengan idea-idea yang ligat membuncah, mengerah kepada persiapan dan perancangan menuju suatu pencerahan hakiki.

Dalam masa yang sama, kekuatan asasi kita jangan dikesampingkan. Mutiara-mutiara dari kalam agung harus senantiasa diulang dan dihadam penuh tadabbur. Sunnah peninggalan junjungan mulia harus juga dipakaikan sebagai perhiasan jasad untuk mengindahkan akhlak.

Atas nama Islam, kita mulakan perubahan. Perlahan tindakan, tidak mengapa. Asalkan membekas, memberi kesan yang mendalam untuk ummah.

Solawat!

1 ulasan:

Tanpa Nama berkata...

soalwat, mimpikan saudara, rupanya belum berundur, itu tanda mimpi itu barangkali, solawat