Pagi yang damai


Suasana khali dalam dewan solat masjid. Semua mata tertumpu pada susuk tubuh seorang guru yang penuh tawaduk, duduk menyampaikan kuliah dhuha mingguan. Angin luar halus menyapa mesra dari jihat kiri masjid, melalui tabir pintu yang terkuak luas. Suasana begitu damai, mententeramkan jiwa.

Semua hadirian duduk berteleku, khusyuk menelaah bait-bait bicara sang guru. Tangan sesekali mencatat isi penting yang difikirkan sesuai untuk pedoman dan pengajaran bagi diri sendiri. Lelaki lewat 50-an di hadapanku masih setia membelek-belek kitab syarah Hikam yang ditekuni seawal lapan pagi tadi.

Mata yang terpisat-pisat, digosok kasar berulang-ulang kali. Kantuk kian menjemput mata bahana tidur yang lewat santak ke awal pagi. Aku mengelih seketika kiri dan kanan. Memerhatikan sahabat-sahabat yang setia dengan kuliah dhuha tersebut, masih ralit dengan bicara berinti hikmah daripada guru mursyid.

Aku kembali memasang telinga, memberi tumpuan kembali. Menggumam pesanan si guru:
"Islam datang membawa pakej kejayaan dalam kehidupan kita. Kejayaan itu bukan sekadar datang setelah kita berusaha dan beroleh kemenangan. Sebaliknya kejayaan datang sejak awal lagi.

Kita memasang azam, itu sudah dikira berjaya. Niat ikhlas untuk belajar, itu sudah dikira berjaya. Niat untuk kerjakan ibadah meskipun tidak buat, itu pun sudah dikira berjaya. Pokok pangkalnya, mereka yang berniat dengan ikhlas akan diganjarkan pahala dan rezeki meskipun tidak berhasil di pengakhirannya, atau tidak sempat untuk melakukan amal tersebut."

Aku tersenyum, sendirian. Mengenang sikap diri sendiri yang culas dalam mengurus diri dan amal, serasa seperti diketuk dengan pesanan bersahaja itu.

Terima kasih guru, pesanan yang lekas tertancap dalam benak minda. Mungkin ianya ringkas, tetapi cukup bermakna bagi diri yang sering dirundung gundah. Sebelum pulang, aku bingkas meluru ke hadapan menemui beliau. Tangan si mursyid dipaut, dan dikucup penuh adab. Dalam hati, berdoa mengharap berkat ilmu beliau mengalir dengan rahmat dan izin Allah.

Usai majlis ilmu, aku menikmati secicip teh panas di pinggir beranda masjid, menyertai ahli jemaah yang lain bersarapan. Pagi kian disimbah cahaya mentari, dengan redup awan yang berambal-rambal dan cicipan burung yang mesra kedengaran. Pagi yang benar-benar mendamaikan.

Sayugialah ilmu itu hadir untuk melengkapi diri, menghiasi sanubari supaya setiap hamba bersujud dengan rendah hati, menginsafi bahawa kita ini tidak mempunyai apa-apa untuk dimegahkan. Kejayaan hakiki hanya akan terzahir apabila segala usaha dilakukan dengan gerak tawajjuh kepada Allah.

Semoga ilmu yang dipelajari memancarkan nur kepada hati yang hidup dengan Tuhan.


p/s: Selamat mengulangkaji pelajaran kepada sahabat-sahabat seperjuangan di USIM. Semoga kekal dalam keadaan Cinta.