Tinggi, teguh dan terang

Masyarakat perlukan ilmuan.

Dengan penuh kesedaran, ingin aku nyatakan bahawa betapa masyarakat di luar sana sangat memerlukan pedoman, bimbingan, nasihat, semangat dan kata-kata bermanfaat oleh seorang yang bergelar ilmuan.

Masyarakat perlukan ilmuan. Bukan sepuluh, bukan seratus. Tapi seramai mungkin.


Ilmuan di sini tidaklah bermaksud mereka yang mengungguli dunia akademik sehingga gah mencapai doktorat atau layak digelar sarjana. Bukan juga mereka yang mempunyai khazanah keilmuan sehingga beroleh panggilan alim dan ulama.

Ilmuan dalam konteks ini cukuplah sebagai seorang yang faqih dalam ilmu agama dan hal-hal keagamaan yang berkaitan diri dan keluarga, ekonomi dan muamalat, di samping memahami secara masak kehendak dan keperluan waqi'e yang melatari masyarakat masa kini.

Ilmuan yang dimaksudkan di sini juga adalah mereka yang sentiasa bergulat dan menyelami isi konflik yang berlaku masyarakat akar umbi, dan mampu memberi penyelesaian yang tuntas dan berhikmah, sesuai dengan kapasiti masyarakat itu sendiri.

Kadang kala disebabkan terlalu sibuk dengan teori dan falsafah keilmuan, sehingga menyebabkan apa yang dilontarkan oleh para penceramah, guru, ustaz, pendidik atau ahli motivasi tidak menepati sasaran penyelesaian yang dikehendaki oleh masyarakat.

Cukup dengan bekalan ilmu dan penghayatan, serta metod bersesuaian, maka berdampingan dengan masyarakat secara akrab akan menyelesaikan separuh daripada kekusutan mereka.

Dari satu sudut lain pula, pakej akhlak turut wajar dititikberatkan oleh para ilmuan masyarakat. Penampilan, tatacara dan adab pergaulan serta komunikasi akan diperhatikan dan dinilai oleh mereka.

Tidak perlu bersikap eksklusif sehingga menjarakkan diri dengan masyarakat. Cukup dengan ilmu, dan luahkan mengikut kesesuaian dan penerimaan masyarakat itu sendiri.

Perkataan ilmuan ditekankan di sini memandangkan itulah inti utama yang boleh dirumuskan hasil pemerhatian dalam menilai sebab dan akibat sesuatu perkara ketika aku menjalani praktikum di firma guaman syariah dan jabatan kehakiman.

Harus diakui, tidak ramai yang benar-benar secara sukarela hadir kepada masyarakat untuk memahamkan apa itu Islam yang sebenarnya. Krisis kejahilan dan ketirisan moral menjadi masalah utama masyarakat dan ahli keluarga mereka ketika ini. Malangnya, tidak ramai yang sudi tampil secara sukarela untuk hasrat murni sebegitu. Jika ada, ia tidak menyeluruh dan meluas.

Faktor luaran yang sifatnya luar kawalan kita juga tak terkecuali. Ketidaktegasan dalam perlaksanaan syariat, kekangan berunsur politik kepartian yang melampau dan sikap tidak bersungguh di kalangan para penjawat syariah, yang memungkinkan lagi masalah demi masalah di kalangan masyarakat terus berlaku.

Jawapannya satu; kembali kepada ILMU. Dan hanya ILMUAN yang ikhlas, tegar dan istiqamah dalam meneruskan perjuangan Nabi sallallahu 'alaihi wasallam sahaja mampu menzahirkan bahawa Islam itu sebenarnya tinggi, teguh dan terang untuk masyarakat dan seluruh alam.

Tambah menyakinkan, kita semua sebenarnya harus bertekad untuk menjadi ILMUAN kepada keluarga dan masyarakat.
Berubahlah!

2 ulasan:

shahana berkata...

It's very nice.

G M N berkata...

mantap gan
ni lagu rapper asal indonesia
keren abis
baca selengkapnya di sini :
http://galuh-muhamad-nur.blogspot.com/2011/07/profil-ebith-beat.html