Isu kalimah Allah : penyelesaiannya?

Sudah tiga minggu isu kalimah Allah diulang tayang di dada-dada akhbar, dalam laporan berita televisyen dan menjadi topik bualan masyarakat di negara ini. Program diskusi, forum, muzakarah dan berbagai-bagai program lagi yang berbentuk wacana berhubung isu ini dijalankan di merata-rata tempat.

Persoalannya sekarang, bagaimana seharusnya seluruh pihak mencari penyelesaian secara tuntas dan bersama bagi menangani 'sensasi' isu kalimah Allah ini terus berlarutan seolah-olah tanpa penghujung?

Bukan bertujuan menafikan untuk bersikap ihtimam dalam isu ini, namun hakikatnya adakah sudah tercermin pada sikap kita untuk berusaha menjernihkan situasi yang tidak begitu 'tenteram' ini, khasnya dalam konteks mendekati pencerahan fikrah yang betul-betul meraikan kemaslahatan ummah di Malaysia.

Gusar atau tidak hati kita jika bahan bercetak sebegini disebarluaskan kepada anak-anak dan generasi dalam masyarakat kita?

Secara rumusan dalam perbincangan, perkongsian dan pemahaman secara visual mahupun secara langsung, aku mengesani wujudnya suatu situasi yang positif bagi keseluruhan ahli masyarakat dalam menyinggung perbahasan isu ini.

Paling utama, apabila masyarakat cuba kembali kepada ahli-ahli yang pakar dan berilmu seperti agamawan, ulama dan cendekiawan sama ada berkait dalam disiplin akidah, dakwah, teologi dan perbandingan agama, dan sebagainya.

Secara mudah; lahir sikap untuk kembali mengangkat peranan ilmuan sebagai tempat rujuk bagi masyarakat awam. Isu berkaitan satu perkataan sahaja sudah mampu menggerakkan masyarakat untuk meletakkan kedudukan ilmu dan para ilmuan ke tahap tertinggi.

Tidakkah itu boleh dikira sebagai aras tanda yang positif? Tidak perlu dikira berapa ramai yang cuba menekuni dan mengambil serius isu sebegini. Hakikatnya, tiga minggu pertama pada 2010 sudah mencorakkan 'landskap' keilmuan secara meluas di luar sana.

Masyarakat mula mengenal ulama. Mula menyebut nama-nama cendekiawan sana sini. Juga mula memahami inti sari ayat Al-Quran dan hadith. Bahkan ada yang mula berjinak-jinak membelek kitab-kitab sirah dan buku kajian agama secara baik.

Mudah-mudahan sikap sebegitu menjadi budaya bukan untuk sementara ini sahaja, sebaliknya ia berkekalan khususnya dalam meladeni isu-isu semasa yang berkepentingan ummah.

Maka, seterusnya adalah di pundak para ilmuan pula untuk bersikap cerdik dan prihatin bagi menjelaskan makna ilmu dan memberi pemahaman yang jitu kepada orang awam. Tanggungjawab besar itu seharusnya tidak dipengaruhi sentimen, atau unsur-unsur berkepentingan yang tidak secara kolektif.

Barangkali, sudah berpuluh-puluh resolusi yang rapi atau kata putus telah ditetapkan sesetengah pihak bagi memberikan penyelesaian akhir isu ini.'

Namun hakikatnya, ia kembali kepada sikap kita. Sebagai masyarakat, bagaimana kita menghadam pemahaman yang sedia maklum dan mengukuhkan sudut pandang dan daya pemikiran kita agar ianya menjadi pegangan secara tuntas bagi diri kita.

Sekiranya masih wujud prasangka, penafian, emosi melulu, dan berkepentingan diri, maka isu ini tidak akan ada penghujung. Hanya mereka yang berfikiran rasional dan menekuni maqasid syar'iyyah secara mendalam akan mendapat solusi yang konstruktif dan bermakna kepada semua pihak bagi merungkai isu ini.

Alhamdulillah, kesedaran bagi memahami isu panas ini turut dikesani di kalangan masyarakat kampus USIM. Di celah-celah kesibukan musim pilihan raya kampus, beberapa pihak tampil mengadakan program berbentuk penerangan ilmiah mengenai isu tersebut.

Gambar sekitar Wacana Istinbat : Pengabsahan Isu Kalimah Allah - Suatu Penjelasan Tuntas yang diadakan Rabu lalu.

Kualiti penyampaian kedua-dua panel sangat memuaskan audiens. Berhasil memberi pemahaman dalam dua perspektif berbeza tetapi signifikan dengan keperluan intelektual semasa(mind-capital).

Sambutan menggalakkan daripada mahasiswa USIM. Keprihatinan untuk bersikap 'faham hujah' dan 'cakna isu' antara bentuk transformasi cara fikir yang harus diteruskan.Antara sebahagian mahasiswa yang tampil berkongsi pandangan dan ulasan di samping melontarkan persoalan. Atas cadangan bersama pihak penganjur dengan para ahli panel, sesi wacana dua hala dilanjutkan agar perbincangan lebih meluas dan terbuka.

Komentar :
Beberapa respon yang diterima menandakan wacana ini berjaya menepati objektif yang digariskan penganjur.

Dr. Zulkifli Mohamad Al-Bakri terarah untuk mengulas dari sudut pandang yang sederhana dan bersifat waqi'e yang harmoni untuk dipegang secara bersama.

Manakala kupasan Dato' Faiza Tamby Chik pula berjaya me'rakyat'kan pemahaman isu dalam konteks perundangan kepada mahasiswa secara umum. Penjelasan yang mendasari isu namun tidak begitu berat untuk diterima secara ilmiah.

Cuma dapat dikesan beberapa persoalan yang sepatutnya ditumpukan dalam wacana ini, tidak 'dijawab' secara jelas. Juga kekeliruan 'kecil' dalam memahami aspek undang-undang syariah oleh ahli panel harus diperbetulkan melalui diskusi susulan.

Muzakarah FKP - Isu Penggunaan Kalimah Allah dalam Kalangan Bukan Islam di Malaysia

Aku tidak sempat mengikuti keseluruhan muzakarah ini. Maka tidak adil rasanya untuk aku memberi penilaian secara keseluruhan bagi program kelolaan FKP ini yang diadakan semalam.

Pada awalnya, program ini mengalami pertembungan dengan program Wacana Istinbat anjuran FSU. Namun hasil keputusan bersama dengan Ustaz Wan Fazrul, pensyarah perbandingan agama di FKP, kami mengambil keputusan untuk meneruskan program masing-masing dengan tujuan 'meluaskan pandangan dan pemikiran mahasiswa'.

FSU memfokuskan syariah dan perundangan, manakala FKP menjurus kepada skop dakwah dan perbandingan agama.

Apapun, tahniah kepada semua yang terlibat dalam usaha membudayakan sikap intelektual secara praktikal dan menyeluruh di kalangan mahasiswa. Semoga usaha ini diberkati Allah.

p/s: Sesiapa ingin mendapatkan rakaman wacana yang dianjurkan baru-baru ini, boleh maklumkan melalui emel penafakir@yahoo.com.my.

Tiada ulasan: